Teminat ve kefalet noktasında sıkıntı çeken işletmelere, kamu ihalelerine katılmalarını kolaylaştıracak bir adım atıldı. KOBİ'ler başta olmak üzere işletmelerin kamu ihalelerinde banka teminat mektubunun alternatifi olarak artık kefalet sigortasının da teminat mektubu olarak kullanılması sağlandı.
Kamu ihalelerine, Türkiye’de yerleşik sigorta şirketleri tarafından düzenlenen kefaletsigortaları da teminat mektubu olarak verilebilecek. Getirilen düzenleme ile kamu ihalelerinde banka teminat mektubunun alternatifi olarak artık Hazine Müsteşarlığı tarafından genel şartları hazırlanan kefalet sigortasının da teminat mektubu olarak kullanılması sağlandı. Böylece ihalelere bankadan mektup alamadığı için katılamayan işletmelerin da girmesi ve fiyatların daha rasyonel şekilde teklif edilmesi sağlanacak. Bu kolaylığın özellikle KOBİniteliğindeki işletmeleri rahatlatacağı belirtiliyor.
KREDİ MİKTARLARINI OLUMLU ETKİLEYECEK
Düzenlemenin reel sektöre sağlayacağı imkanları değerlendiren uzmanlar, “Artık reel sektörün bir kamu ihalesine teminat verirken opsiyonu sadece banka teminat mektubu ile sınırlı olmayacak. Banka teminat mektubu yerine dilerlerse kefalet sigortası da yaptırabilecekler. Bu düzenleme reel sektöre, bankadaki kredi miktarını başka alanlarda kullanma fırsatı da sağlayacak. Ayrıca bu uygulama özellikle reel sektörün bankalardaki kredi miktarlarını da olumlu etkileyecek” değerlendirmesi yaptılar. Uzmanlar, işletmelerin hızlıca bu sisteme uyumu için bu alanda faaliyet gösteren sigorta şirketleri ile görüşmelere başlaması tavsiyesinde bulunuyor.
SİSTEM DÜNYADA NASIL KULLANILIYOR?
Uluslararası terminolojide ”Surety Bond” veya “Bonding” olarak bilinen bu sigortacılık ürününün, dünyada yaygın kullanıldığını belirten uzmanlar, reel sektörün elini de rahatlatan finansal bir enstrüman niteliğinde olduğunu belirtiyor. Amerika, Avrupa ülkeleri ve Asya Pasifik’te halihazırda yaygın bir şekilde kullanılan sigorta şirketlerinin kefalet mektubu ABDpazarının tamamında kullanılıyor. Güney Amerika’da yüzde 95, Avrupa’da yüzde 25 ve Asya Pasifik’te ise yüzde 50 oranında uygulanan sistem ağırlıklı olarak inşaat, imalat, yapım-onarım, enerji ve alt yapı projelerinde devreye giriyor.
Türkiye’de teminat ihtiyacını bugüne kadar bankalar karşılıyor, sigorta ise sistemde olmaması nedeniyle hiç kullanılmadı. Bu nedenle de Türkiye, sigortacılığın teminat mektubu kullanımında dünyada ilk sıralarda yer alacak. Kefalet sigortasının yaygınlaşmasıyla birlikte dünyadaki eğilime uygun olarak Türkiye’deki teminat pazarının da bankalardan sigorta şirketlerine doğru kayması bekleniyor.
30 milyar dolarlık pazar
Kefalet Sigortası uygulamasının Şubat 2014’te Hazine Müsteşarlığı tarafından Kefalet Sigortası Genel Şartları ve 1 Ekim 2014 tarihli ve 29136 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sigorta Branşlarına İlişkin Tebliğinde yapılan değişiklikle yürürlüğe girdiğine dikkat çeken uzmanlar, sistemin dünyada 30 milyar doların üzerinde bir Pazar payının olduğunu kaydettiler. Uzmanlar, bu pazarın yüzde 60’ının sigortacıların, yüzde 40’ının ise bankaların elinde bulunduğuna dikkat çektiler.
Kefalet senedi nasıl alınacak?
Kefalet sigortası banka teminat mektubu yerine geçecek. Teminat senedi almak isteyen şirket, sigorta şirketine başvuracak. Kefalet sigortası yaptıracak olan şirket başta, hesap özetleri, bilanço olmak üzere sigorta şirketinin talep edeceği tüm evrakları verecek. Sigortacı, gerekli incelemeleri yaptıktan sonra kefil olacak, poliçe düzenleyecek. Şirketin mali durumu yeterli görülmezse, sigortacı kefil olmayacak. Sigortacı, kefil olmayı kabul ettikten sonra, üçüncü kişilere verilmek üzere bir kefalet senedi düzenleyecek. Kefalet sigortası yaptıran şirket yükümlülüklerini yerine getirmezse, devreye sigortacı girecek ve ödemeyi yapacak. Sigorta şirketinin ödediği tazminatı dönüp, sigorta yaptıran şirkete rücu etme hakkı da bulunuyor.
10.11.2017 - 6 yıl önce